Noticias

Evolució de la situació a Êthos a causa de la COVID-19

Des del primer moment que es van tenir notícies del COVID-19 a Êthos es van posar en marxa diverses mesures de prevenció, tal com recomanaven les Administracions i Govern basades, sobretot, en la higiene i la distància de protecció, així com la rotació del personal. El nostre objectiu: CONTAGIS 0. El divendres 12 de març es va preparar un possible Pla d’Atenció per si es declarava l’Estat d’Alarma. El passat 13 de març que el President va anunciar l’Estat d’Alarma, Êthos va iniciar el Pla de Confinament i es va tancar el Centre de Dia donant pautes molt concretes a totes les persones usuàries. Aquell cap de setmana es van concretar i ampliar una sèrie d’accions que permetrien continuar el vincle a partir del teletreball.

Aquest Pla es basava en horaris similars als que els participants tenen habitualment per mantenir rutines i no desestructurar més del que ja suposava la situació, es van continuar fent les mateixes activitats de programació i avaluació del temps de lleure, el treball de les habilitats socials i prevenció de recaigudes, els tallers d’empoderament i les teràpies individuals però de manera telemàtica (videotrucada, whatsapp, trucades, exercicis per correu electrònic, etc.). Cada dia s’enviava a través de vídeos activitats per dur a terme i per motivar amb reptes possibles de fer a casa. Han tingut suport telefònic de manera molt més continua en tots els programes i el telèfon d’emergències habitual les 24 hores els 7 dies de la setmana.

Un cop l’equip tècnic va saber que s’allargava l’estat d’alarma i que s’havia d’abordar presencialment a totes les persones, es va començar a fer proves amb grups veterans per fer sessions online i va ser un èxit així que de manera immediata es va dur a terme amb tots els programes de tractament, amb grups reduïts (fet que ha suposat doblar l’esforç de l’equip ja que s’han duplicat les sessions). S’han continuat, per tant, les activitats terapèutiques grupals, mitjançant videotrucades. També s’ha adaptat a l’actual realitat la intervenció amb els pares d’adults i joves, així com, amb les parelles.

Totes les setmanes, hi ha hagut unes hores d’atenció presencial, per atendre les emergències que han anat sorgint.

La última fase s’ha elaborat el Pla de Desconfinament que iniciem amb una setmana pilot amb primeres visites i només als matins amb part de l’equip tècnic, per valorar quines mesures es podrien aplicar com a afegit a totes les establertes segons la normativa vigent. La següent, inclou la incorporació de primeres visites i de tot l’equip amb rotacions i diferents torns. Per últim, si la situació ho permet, la setmana del 18 inclourem les activitats grupals presencials en grups de 6-7 persones. Si no és possible, continuarem, com sempre, seguint allò que ens marqui la Llei.

L’èxit ha estat rotund, ja que hi ha hagut 0 contagis a Êthos i el 95% Dels usuaris/es continuen vinculats al projecte.

ethos ethosEvolució de la situació a Êthos a causa de la COVID-19